2008. január 6., vasárnap

Mi lehet a vállalkozók fejében?

Miért lehet az, hogy vállalkozók ezrei álmodnak a munkanap nélkül szabadon életstílusról?

Egy felmérés szerint az USA-ban 10 induló vállalkozásból kettő éli meg az 5 éves kort és ezek közül csak minden ötödik ünnepelheti fennállásának 10. évfordulóját. A helyzet Magyarországon is hasonló. Egy induló vállalkozásnál számolni kell a vállalkozás típusától függően a székhellyel (ingatlan megvásárlása, bérlése), autóparkkal, a szolgáltatás vagy termék bevezetésének költségeivel (marketing költségek), az alkalmazottak képzésével, folyamatos bérezésével és egyéb járulékos költségeivel, amelyek közül bármelyik is hiányzik, a vállalkozás megbénulásához vezethet.

A vállalkozások helyzetét vizsgálva Magyarországon sokak panaszkodnak egy akadályozó tényezőre, amit körbetartozásnak hívnak. Egy rangsorolás szerint ma egy multinak beszállítani, franchise vállalkozást alapítani, vagy gyógyszergyártóként előretörni éri meg leginkább. Ezek közül bármelyiket vizsgáljuk, egyik sem indítható 50 milliós tőkénél kevesebb pénzből Magyarországon.
Ha egy olyan céget vizsgálunk, aminek 10 milliókkal tartoznak, nem valószínű, hogy azt tervezi, hogy befektet további 50 milliót egy új cégbe. Más induló kis cégek pedig először az életképessé váláson, majd az életben maradáson dolgoznak, mint azt az előzőekben részleteztük, előreláthatóan körülbelül 10 évig.

Mi lehet a fejükben azoknak a vállalkozóknak, akik ebben a gazdasági környezetben talpon szeretnének maradni?

Talán a „jó helyen, jó időben” érzés, ami sokuk álma?

A http://www.munkanapnelkulszabadon.com/ csapata figyeli a folyamatokat.
A 70-es évek ingatlan robbanása, és az azt követő informatikai bumm után a 90-es évek mobilkommunikáció trendje volt, amely dinamikus növekedést, vagyonokat teremtett a vállalkozóknak
Amiben a http://www.munkanapnelkulszabadon.com/ csapata utazik az konkrétan egy trend promotálása. Multinacionális cégek vezetői ismerik fel azt a tényt, hogy nem biztos, hogy az a munkatárs hozza a legtöbb profitot a vállalatnak, aki irodájában fel s alá szaladgál két mobiltelefonnal a fülén. Ma már drága fenntartani a nagy irodaházakat, fizetni a dolgozók ingázásáért, amikor a digitális világ olyan infrastruktúrát (webkonferencia, skype, stb...) nyújt bárki számára, hogy otthonról ugyanazt a munkát el tudja végezni. Másrészről alkalmazottak és cégtulajdonosok ezrei dolgoznak napi 10-12 órát saját mókuskerekükben, amiből legtöbbször egyenes út vezet a kórházi ágyba.

Hihetetlennek tűnhet, azonban a nyugati példa azt mutatja, hogy cégbirodalmak alakítják át szervezetüket a költségcsökkentés és a hatékonyság elve szerint.
Ezzel a megközelítéssel bárki kockázat- és nagy tőkebefektetés nélkül tud vállalkozást alapítani, a mókuskerékből vagy alkalmazotti státuszából a cash-flow négyszög „C” negyedébe ugrani! Ma a web 2.0 eszköztárának tudatos használatával otthonról vezethetsz web konferenciát, vagy akár nemzetközi üzleted is lehet. Az internet segíthet a városok, vagy akár földrészek közötti távolságokat áthidalni.
Ha több szabadidőre vágysz, akkor érdemes megismerned a http://www.munkanapnelkulszabadon.com/ csapata által kidolgozott módszert.