2008. január 25., péntek

Ki a hülye, aki nem ünnepel vagy aki mindenkit lehülyéz?


Százmilliós büntetést kapott a Media Markt a pikír reklámért!

Egy cég, amely teljes egészében tisztában volt annak súlyával, milyen következményekkel jár majd, ha beépíti reklámkampányába a “hülye” szót. Következményként itt arra gondolok, hogy a giant posterek, a tv és írott sajtóban hagyott nyomok, bennünk is hátrahagytak pár érzést. Sokunk felháborodottságából következően beszéd téma lett az említett szlogen és így a reklámozó célja is megvalósult (sokan bementek a Media Markt -ba), mint ahogy most is az történik, mert írok róla. Persze ezt nem azért teszem, hogy ingyen reklámot csináljak a Media Markt -nak, mindössze csak azt tettem mérlegre, hogy amit hátrahagynak, azért mit kapnak, és ahhoz képest milyen olcsón megússzák.

A M. M. 5 éve használja a “hülye” kifejezést a reklámokban, azonban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, Kathy Attila szerint a 2007. május-június hónapban futott “Hülye, aki nem ünnepel” jelmondattal ez a cég mindenkit lehülyéz, aki nem vesz részt a születésnapjának ünneplésében. Kathy Attila elmondta: -A bírság összegénél figyelembe vettük a közzétételek számát is, márpedig ez egy hatalmas kampány volt, amely károsítja a gyerekek és fiatalkorúak egészséges erkölcsi és szellemi fejlődését.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) százmillió forintra büntette a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft.-t, mert úgy ítélte meg, hogy az említett reklámkampány káros a gyerekek értékítéletének fejlődésére.

A M. M. értetlenül fogadta a döntést. Az ügyvezető igazgató, Mauer Andor szerint a kampány előtt kikérték az Önszabályozó Reklámtestület véleményét, amely nem talált a reklámban etikai kifogást. Következésképpen nem értik, hogyan büntethetik meg őket annak ellenére, hogy a kezükben van az ÖRT jóváhagyása. Az ügyvezető azt is megjegyezte, hogy a cég több országban használta ugyanezt a szlogent, de csak itthon találták törvénysértőnek. Érdeklődtek is a testületnél, hogy miért nem jelezték előre, ha problémájuk volt az anyaggal.

Erre az ÖRT állítólag ezt a választ adta: „Mert hülyék azért nem vagyunk!”

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com