2008. március 28., péntek

Nagyobb lesz a párizsi Eiffel-torony?

Jövőre 120 éves lesz az Eiffel-torony

Kibővítik a párizsi Eiffel-torony legfelső kilátóját. A jövőre 120 éves szegecselt öntöttvas szerkezet csúcsára 276 m magasságban egy kevlárból készült könnyű, rendkívül szilárd teraszt alakítanak ki. A kilátó hasznos felülete több mint kétszeresére, 280 négyzetméterről 580 négyzetméterre nő.

„Párizs öreg hölgye” messziről látható



A 7300 tonnás, 18 000 db fém alkatrészből 2,5 millió darab szegecsből épült Eiffel-torony 1887-1889 között készült, amelyet megálmodója Gustav Eiffel francia építészmérnök az 1889-es párizsi világkiállítás céljából. Aki először utazik Párizsba az az Eiffel-toronyal való találkozást várja a legjobban. Miért? A város rengeteg pontjáról látható, antennájával együtt 324 méter magas acélszerkezet monumentális mérete, amely olyan erőket közvetít, hogy szinte megbabonázza a túristát. Ehhez hasonló érzés csak az volt számomra, amikor Egyiptomban Kairóban a Gízai piramis egy utcába betekintve először megmutatta magát.

Ki gondolta volna, hogy az Eiffel-tornyot eredetileg csak 20 évre építették?

A már említett 1889-es világkiállítás bejáratának, szánták a francia forradalom százéves évfordulóján az Eiffel-tornyot. Felépítése ellen olyan híres építészek tiltakoztak, mint Prudhomme, Gounod, Maupassant vagy Dumas tiltakozásuk nem hozott akkora hírnevet nekik, mint annak az embernek, aki egyik álmát valósította meg azzal, hogy az ő cége tervezte meg (Émile Nouguier és Maurice Koechlin az Eiffel & Cie iroda mérnökeivel az élen), majd a kivitelezést is rá bízták. Az eredeti tervekben csak húsz éves engedélyt adtak az Eiffel toronyra. Építéséhez 1887. január 28-án fogtak hozzá és két év, két hónap alatt határidőre készültek el. Ötven mérnök, építész és tervező készítette a részletes tervrajzokat, a helyszínen pedig kétszázötven ember irányította a munkákat.

Az Eiffel-torony építésekor a több mint 300 dolgozó közül csupán 1 ember vesztette életét, ami az építkezés volumenéhez képest egyedülálló volt. 1909-ben a húsz év lejárta után az Eiffel-torony Párizs tulajdonába került, és ekkor lebontották volna. A lebontás ellen szólt az építmény folyamatosan növekvő népszerűsége. A világkiállítás alatt két millióan látogatták meg. 1983-ra ez a szám százmillióra nőtt. Az Eiffel-torony jelenlegi látogatottsága éves szinten 7 millióra rúg, így a látogatóknak sokszor órákat kell várakozniuk, ezért van szükség a legfelső terasz bővítésére.

Több mint duplájára növelik az Eiffel-torony kilátójának alapterületét:




Eiffel-tornyot üzemeltető cég honlapján olvasható, hogy egy 1200 kilós műanyag szerkezetet csavaroznak a toronyra, így az eredeti felépítményen nem kell maradandó változtatást végrehajtani. Egy gombakalapra hasonlító műanyag rácsszerkezetet terveztek a torony tetejére.



Ahhoz, hogy a torony struktúrájához megfelelő kilátórészt alakíthassanak ki az ő szavaikkal élve az eredeti Eiffel-féle rács "DNS-ét" használták fel számítógépes elemzéseik során. Eredetileg ez a bővítmény ideiglenes lesz. Az Eiffel-torony bővítésének terveit máris sokan támadják, ugyanúgy, ahogy annak idején is a párizsiak többsége negatívan fogadta Gustav Eiffel tornyát, amely azóta a világ leglátogatottabb turistalátványossága lett.

Kapcsolódó témák:

Szeretnéd tudni hogyan juthatsz el az éjszaki sarki a jéghotelbe?

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com