2008. február 23., szombat

Hihetelen, hogy amíg aludtunk, egyesek teljes holdfogyatkozásban gyönyörködtek Magyarországon?

Mikor született a Hold?

A Hold és a Föld annyira közeliek és nagyságuk is annyira hasonló, hogy egy kettős bolygórendszernek is tekinthetjük őket. Ez az egyetlen ilyen alakzat a naprendszerben. Keletkezése 4,5 milliárd évvel ezelőttre tehető. Ekkor még mindössze 2,5 óra volt a Hold Föld körüli keringési ideje. Mára ez az érték 28 napra nőt.



Mennyi lesz a Hold és a Föld közötti távolság a következő időkben?

A Földhöz hasonlóan egykor a Hold is forgott saját tengelye körül, mára ez a forgás teljesen megszűnt, ezért mutatja nekünk mindig ugyanazt az oldalát. A Hold túloldalát csak az utóbbi 30 évben láthattuk,űrszondák segítségével. A Hold születésétől fogva folyamatosan távolodik a Földtől. Kezdetben a Hold-Föld távolság 2,5 földátmérő volt, mára ez tizenötszörösére változott. Évmilliók múlva ez a távolság olyan nagyra nő, hogy a Hold csak egy kis világító égitestként lesz látható a Földről. Ekkor egy földi nap 55 napig tart és egy hónap hossza is 55 napra nő, mert ennyi idő alatt járja körül a Földet, a Hold.

Mikor jöhet létre holdfogyatkozás?

A holdfogyatkozás csak teliholdkor jön létre. Ez az a jelenség, amikor a Hold és a Nap között a Föld egy vonalba esnek, következésképpen a Föld Holdra vetített árnyékát láthatjuk, illetve annak folyamatát, amikor a Hold áthalad előtte. Ezt a jelenséget nevezte el az emberiség holdfogyatkozásnak.



Milyen változatai vannak a holdfogyatkozásnak?

Penumbrális holdfogyatkozás nagyon nehezen vehető észre, részleges holdfogyatkozás szabad szemmel látható és teljes holdfogyatkozás, ami a leglátványosabb mindhárom közül. A Hold egy évben kétszer, háromszor halad át a penumbrán vagy az umbrán, ilyen esetekben fordul elő a holdfogyatkozás, amit az északi féltekéről lehet látni. A holdfogyatkozás a napfogyatkozással ellentétben nem igényel semmiféle szűrőt, szabad szemmel teljes biztonsággal nézhető. Azt nem lehet előre pontosan megjósolni, milyen sötét lesz a Hold a teljes takarás idején. A színek is nagyon változatosan a sötét szürkétől vagy barnától a vörös és a fényes narancsig. A szín és a fényesség a földi atmoszféra portartalmától függ.



Teljes holdfogyatkozás Magyarország felett!



Itthon épp a napokban 2008. február 21-én volt holfogyatkozás. Derült ég volt és teljesen jól lehetett követni a csütörtöki holdfogyatkozás fázisait hajnal 04:00 és 05:00 között. A jelenséget több százan követték országszerte. Nem mindennapi látványt volt.

Kapcsolódó témák:

Lezuhanhat az elszabadult satellit?

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com