2008. február 21., csütörtök

Lezuhanhat az elszabadult satellit?

Január végén még Magyarország is veszélyeztetett területnek számított a zuhanó satellit szempontjából, mára politikai vita alapja lett. Kedd este egy nem mindennapi látvány részesei lehettünk, amikor szabad szemmel láthattuk, ahogy Budapest felett felbukkant a délnyugati irányból érkező zuhanó satellit. Néhány napja Oroszország bejelentette, hogy nem a lelövés a legjobb alternatíva, az amerikai űrhivatal azonban bejelentette, hogy biztosan lelövi a zuhanó satellitet.

Bárki számára szabad szemmel is látható volt a zuhanó satellit 2008. február 19-én kedden Budapest felett. Az 1,3 tonnás zuhanó kémműhold elég nagy és már alacsony pályán mozog. A zuhanó satellit 18 óra 17 perckor bukkant fel dél-délnyugat irányban 10 fok magasságban, a legmagasabban 18 óra 19 perc 9 másodperckor volt délkeleti irányban 40 fok magasságban. majd 18 óra 19 perc 47 másodperckor tűnt el keleti irányban 30 fok magasságban.


"A műhold az Egyenlítővel 58 fokos szöget bezáró pályán kering, ez megváltozhatatlan, és nem is fog megváltozni. Ez azt jelenti, hogy a pálya az északi szélesség 58. foka, és a déli szélesség 58. foka között, az összes terület felett átmegy, tehát ezen zónán belül bárhol lezuhanhat. Ez azt jelenti, hogy a Föld lakott területeinek döntő többsége ezen belül van, mondjuk Európából a legészakabban fekvő részek, Skandinávia és Izland már biztonságban vannak, a többi rész potenciálisan veszélyeztetve van" - mondta. "Persze azt is tudjuk, hogy ebben a zónában ott van a Szahara, egy csomó más sivatag és rengeteg óceán, így nyilván nagy a valószínűsége annak, hogy lakatlan területre csapódik be a zuhanó satellit, de kizárni nem lehet azt, hogy esetleg lakott vagy sűrűn lakott területre esik" - mondta Both Előd a Magyar Űrkutatási Iroda Igazgatója január végén.


A műhold földet érésének pontos helyszínének meghatározása kérdéseket vet fel. A hét végén Oroszország bírálta az amerikai tervet, mondván, hogy az tulajdonképpen az amerikai rakétaelhárító rendszer tesztje, és - mint a moszkvai védelmi minisztérium közleményében fogalmazott a lelővési kísérlet is - "Washingtonnak arról a szándékáról tanúskodik, hogy kiterjeszti a világűrbe a fegyverkezési versenyt". Kína szintén aggodalmát hangoztatta a zuhanó satellit tervezett lelövése miatt.

Az amerikai űrhivatal azonban bejelentette, hogy biztosan lelövi a zuhanó satellitet. Az amerikai űrhivatal szerint a legbiztonságosabb megoldás, ha rakétával semmisítik meg a zuhanó satellitet, ezzel elkerülhető, hogy a felrobbantott satellit nagyobb darabjai lakott területen katasztrófát okozzanak.

Érdekesség, hogy ilyen esetben még a szárazföld felett semmisítik meg a zuhanó objektumot, mert annak tovább repülő darabjai még 1000 kilométereket tesznek meg, míg a földre ill. az óceánba zuhannak.
Egy amerikai hadihajóról indított rakétával tervezik megsemmisíteni a zuhanó satellitet még azelőtt, hogy elérné a Föld légkörét. Az első lelövési kísérletet csütörtökre tervezik, annak esetleges sikertelensége esetén is még több nap marad egy újabb próbálkozás előkészítésére - jelentette a CNN.
A Heavens Above amerikai internetes oldalról megtudhatjuk, hogy a Föld mely pontja felett, hány órakor halad át a zuhanó műhold. Budapesten február 19-én, kedden például nem sokkal este negyed hét után nem egészen három percig láthattuk a zuhanó satellitet.

Kapcsolódó témák:

Hihetelen, hogy amíg aludtunk, egyesek teljes holdfogyatkozásban gyönyörködtek Magyarországon?

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com