2008. február 29., péntek

A Hayabusa K8 a szabadságérzés netovábbja?

Hayabusa történelem

A Hayabusa megjelenésekor 1999-ben a Suzuki olyan formát adott új motorjának, amely elkápráztatta és egyben meg is osztotta a közönséget. Hayabusa Fun klubbok jöttek létre a világ számos pontján és a motorozás történelmében egy új korszak kezdődött, ami egy új osztály létrejöttét eredményezte. Ez lett az „Ultimate Sport”, ami a Suzuki Hayabusa létrejötte nélkül feltehetően ma nem létezne. A Suzuki Rómában mutatta be a 2008 –as Hayabusa K8 -at, amelynek a gyár szerint csak a neve a régi. Motoros oldalakon olvasni, hogy elfogultság nélkül mondható, a régi Hayabusát, 8 éves uralkodásától a Kawasaki ZX-14 fosztotta meg 2007-ben (ez alatt a 8 év egyeduralom alatt senki nem tudta megverni a Hayabusa eladási statisztikáit). A Suzuki mérnökei azonnal reagáltak és bemutatták a K8 –ast, amelyet szerintem minden Hayabusa rajongó megnéz majd a Budapest Motorkiállításon.



Miben különbözik az új Suzuki Hayabusa K8 elődjétől?

A kiválló légellenállásáról ismert Hayabusát egy sólyomról nevezték el, amely nagy könnyedséggel repül át a legnagyobb viharokon is. A '99-ben megjelent Hayabusa időtálló formája, kiválló aerodinamikai tulajdonságai, a motor hihetetlen dinamikája és kényelmes üléspozíciója a Hayabusa vezetőjének a teljes szabadságérzést adja. A K8 –as mindezt egy magasabb szintre emeli és többet nyújt a motorhatékonyság, a kezelhetőség, a forgatónyomaték, a súlyelosztás tekintetében.



Finomultak a Hayabusa K8 vonalai is, amely a légellenállási mutatókban is megmutatkozik. Új motorvezérlő rendszer és háromszintű motorbeállítás opció segít abban, hogy mindenki saját kedvére hangolhassa Hayabusa K8 –át. Az átdolgozott fékrendszer, finomított első és hátsó felfüggesztés teszi tökéletessé és fejti ki a Suzuki kiegyensúlyozott teljesítményének legújabb szintjét az aszfaltcsíkon. A twin-spar alumínium váz nem sok változáson ment keresztül, a lengővilla maszívabb, a motor elejének stabilításáról upside-down KYB villák gondoskodnak, hátul központi rugóstag dolgozik, mindegyikük állítható. Itt is megtalálhatjuk a DLC (Diamond-Like Coating) bevonatot, melynek súrlódáscsökkentő szerepe van. A Hayabusa K8 műszerfala, négy órából épül fel és egy LCD kijelzőn a váltófokozatkijelző és váltásvillantó is szolgáltat információkat.





A Hayabusa K8 erőforrása tovább nőtt?

A 2008-as Hayabusa K8 erősebb négyhengeres motorja még több forgatónyomatékkal rendelkezik az erőlködés nélküli gyorsítás érdekében. Az alapfelépítés nem változott: folyadékhűtés, soros 4 henger, 16 szelep. A szelepek a Suzuki saját, versenymotorokon bevált nikkel-foszfor-szilikon-karbid ötvözettel (SCEM) lettek bevonva, mely növeli a hővezetést és a tartósságot. A henger továbbra is 81 mm-es, átmérôje azonban 2 mm-rel megnôtt, így a hengerűrtartalom 1340 köbcentiméterre nőtt. Főtengelyen mért teljesítménye 194 lóerő lett.

A Hayabusa K8 a szabadságra vágyók lázadása lett

1998-ban elkezdtek beszélni egy, a közeljövőben megjelenő motorról, amely állítólag az addigi motorokat mindenben felülmúlja. Említettem, hogy a Suzuki Hayabusa megjelenése nagy port kavart abban az időben, szépen megosztotta a motorosokat. Formája, teljesítménye előtt egyesek értetlenül álltak, nem értették. Mivel nem kerültek vele kapcsolatba nem volt alkalmuk megérezni és átélni, amit Hayabusa nyújt tulajdonosának. Fórumokon és blogokon a Hayabusa K8 –al kapcsolatban is olvasok hasonló értetlenkedők véleményeiről, megjegyzem egyikőjük sem volt Hayabusa tulajdonos. Ezt a motort nem lehet ránézésre értékelni, nem lehet megérteni, a Hayabusa K8 –at érezni kell!

Kapcsolódó anyagok:

Budapest Motorkiállítás nem csak a motorozás szerelmeseinek
Az NSX nem egy autó, az NSX nem egy sportkocsi, az NSX a szabadság érzése

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 28., csütörtök

Olvasol, hogy tudd melyik kapszulát válaszd?

Olvasol, hogy tudd melyik kapszulát válaszd?
Merész kijelentés volna azt mondani,hogy azok az emberek, akik nem tudnak olvasni és akik lusták olvasni azok között nincs semmi különbség?


Az átlag amerikai honpolgár az egyetem elvégzése után nem olvas el egy könyvet sem. Meggyőződésem, hogy ez abból következik, mert nem csináltak neki kedvet az iskolában, vagy amikor meg akarták hozni az olvasáshoz való kedvet, a kedvcsinálás módja volt helytelen. Korábban én magam sem tartoztam az olvasni szeretők táborába, azonban olvastam negatív eseményekről pokoli sztorikat, melyeket hipnotikus címük miatt és nem a személyiségem épülése céljából vettem le a polcról.



A változás akkor következett be a fejemben, amikor kezembe kerültek olyan könyvek, amelyek felhívták a figyelmem: aki tud olvasni és nem olvas, az nem sokban különbözik azoktól, akik azért nem olvasnak, mert nem tudnak. Ezt első hallásra én is durva, sértő kijelentésnek minősítettem, azonban amikor jobban végig gondoltam és utána jártam megértettem, hogy a különbséget nem a jelenben kell keresnem.

Miért fontos, hogy olvassunk?

Próbáld ki: helyezz el közvetlenül egymás mellett két 10 m hosszú merev rudat, majd fogd az egyik oldalon a két végét szorítsd össze és ettől a végétől számított 1m-nél nyisd ki 1cm-re, most nézd meg, hogy a másik végén, a két 10m-es rúd között mekkora távolság van. Hosszabbítsd meg 100 méteresre, majd 365 méteresre, persze csak képzeletben. Most mekkora a túlsó végén a két végsőpont távolsága? Számold ki! Meg fogsz döbbenni, én is meglepődtem. Most képzeld el, hogy ez a 365 méter az év 365 napja, ami alatt te bármit tehetsz. Dolgozhatsz,tv-t nézhetsz, kosarazhatsz, olvashatsz, vagy éppen a hobbiddal foglalkozhatsz.

A választás lehetősége minden pillanatban előttünk áll!

Akkor, amikor reggel munkába indulunk és a friss hírekkel, vagy egy jó hangulatú zenével kezdjük napunk és napközben is amikor kiszűrhetetlen negatív impulzusok érnek bennünket, ugyancsak mi döntjük el, miként reagáljuk le a bekövetkező eseményt. Lehet, hogy az adott pillanatban a könnyebb megoldás nem emeli a kontrasztot, de 365 nap távlatában jelentős a különbség. Mire gondolok? Konkrétan arra az 1 órára, amit naponta, olvasással kellene tölteniük az embereknek, azért hogy folyamatosan karban tartsák szellemi frissességüket és megismerjék a valós világot. Ez azért fontos, mert a bennünket körülvevő világot a politikusok és a média nem objektívan mutatják be. Sőt 90% -ban nem is azt a részét látjuk, ami a mi életünkre hatással van, vagy amiben mi érintettek volnánk. Ezért alakulnak ki a legtöbb emberben olyan dolgoktól való félelmek, amelyek végső soron életük során be sem következnek.



Én sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy először ismerjük meg magunkat az önfejlesztő könyvek olvasásával, amelyek közül elsőként ajánlom Florence Littauer – Személyiségünk rejtett tartalékai című könyvet. Ez a könyv egy alapmű azok számára, akik szeretnék tudni, miért van az, hogy bizonyos embertípusokkal jól kijönnek és másokkal nem találják meg a hangot. A személyiségünk rejtett tartalékai olvasása közben megtudjuk, hogy mi melyik személyiségtípushoz tartozunk. Segít megértenünk, hogy melyek az egyes személyiség típusok erősségei és gyengéi. Említettem a napi egy órát, amelyet olvasásra kellene fordítaniuk az embereknek, aki megteszi ezt, a kutatások szerint a világ azon szűk 1% hoz fog tartozni az általa olvasott témában, 5 év távlatában, ahol ő már egy nemzetközileg is elismert szakértőnek számít (és csak napi egy órát olvasott.

Tudatlanság vagy a mindent tudás kapszulája?

Az olvasás mechanizmusa agykutatók szerint, azért fontos cselekmény, mert érzékszerveinkkel amit hallunk (rádióban), amit látunk (könyvekben)és amelyet látunk és hallunk (televízióban) ránk kifejtett hatásukat tekintve, teljesen különböző eredményt hoznak. Persze az sem mindegy, hogy milyen témában. Nem mindegy, hogy egy kereskedelmi rádió reggeli műsorvezetői viccelődnek egy komoly kutatás eredményén és ugyanezt a témát egy felhígított magazin műsor öt perces „riportnak nevezett” szösszenetében megmutatják, majd hozzá nem értésüket tükröző negatív kérdésekkel zárják a témát, mely ott duruzsol a fogyasztó fejében, vagy a gyakorlati szakemberektől olvassuk a teljes igazságot az adott témában.



Aki olvas és figyeli a világban zajló folyamatokat, azt veszi észre, hogy a jövőben azok az emberek tudnak érvényesülni, vállalkozásukban, munkahelyükön, akik fejlődnek, képzik magukat, napi szinten olvasnak. Az információs korszak azon fázisában vagyunk, ahol három évente megduplázódik az információ mennyisége. A minősége sajnos nem. Nézz be a mail- boxodba. Ezért elengedhetetlen a 21. század boldogulni kívánó emberének, hogy feltegye a szűrőt és tudjon szelektálni a rázúduló információk között. Ha hallottál egy információt, nem biztos, hogy elhiszed. Ha ugyanezt leírva látod, még ha nem is igaz, rögtön megbotránkozol, hogy „mik vannak?”. Pedig azt csak azért írták le, hogy a mellette lévő reklámszöveget is elolvasd, és lehet, hogy az adott információ, amiről azt gondoltad, hogy valós eseményt tükröz, csak egy bulvár lap vörös betűivel szedett főcíme volt, ami voltaképpen nem is egy állítás, hanem csak egy kérdés volt. Ezen újságok szerkesztői azok az emberek, akik tisztán látnak és tudják, hogy ha egy gyilkossággal és egy meztelen női fotóval indítanak az újság első oldalán, garantáltan meg lesz a tervezett eladási példányszám.

Fontos, hogy tudatosan szűrjük azon információkat, amelyek a nem megfelelő értékeket és normákat helyezik előtérbe. Éppen ezért olvassunk minél többet olyan könyveket és szakirodalmat, amelyekkel jobban megismerjük magunkat és a bennünket körülölelő világot!

Kapcsolódó témák:

Megdöbbentő technikák Brian Tracy könyvében
Megdöbbentő tények a tudatalatti befolyásolásáról
Miért félnek 2008-tól az átlagfelhasználótól a nagy cégek?

Gólya Gergely

2008. február 27., szerda

Az NSX nem egy autó, az NSX nem egy sportkocsi, az NSX a szabadság érzése

A 80-as évek végén kezdték el gyártani az akkor már a Ferrari ellenfeleként emlegetett, alumínium sport coupét, a Honda NSX –et.

A 80-as évek végén a Honda megjelent a piacon egy olyan középmotoros V6-os sportkocsival, amely rögtön felborzolta az európai autógyártók kedélyeit.



Az alumínium karosszéria (1989-et írunk) a Honda NSX társainak mindössze annyit üzent, érdemes odafigyelni rám, mert hosszú pályafutásra készülök. A hátsótengely fölé beépített 3,2 literes V6-os motor 280 lóerőre és 270km/h végsebességre tette képessé, az akkor már a Ferrari ellenfeleként emlegetett NSX -et, ami 0-ról százra mindössze 5,9 másodperc alatt gyorsul fel. Európai bemutatása nem jelentett igazán nagy áttörést, ellenben a szaklapok és az NSX tesztek kiváló eredményeket hoztak. Az USA kedvéért az ACURA gyártott belőle 3.0 literes, 255 lóerős, automata váltós változatot, ami nagy sikereket ért el a tengerentúlon. Utólag jól látható, hogy az NSX alvázára épített S2000-es és a Type-R előtt ez a modell volt az, ami technológiai forradalmárként utat tört. A 90-es években a Honda bemutatta az NSX targa változatát, amely parázs volt a tűzre az NSX rajongók szabadság feeling –jének növelésére.



Az NSX átlépett a 21. századba

Az NSX a Honda sport coupe-k csúcsmodelljeként 12 éves legendás karrierje után 2001-ben átdolgozásra került. Messziről látszik, hogy a bukólámpákat felcserélte a gyártó a plexiborítású, a Prelude-nél is alkalmazott (hasonló) lámpatestre. A motorháztető, a Recaro Aramid sportülések és a hátsó spoiler anyaga innentől szénszálas műanyag.



Az NSX Type-R -t 17”-os keréktárcsák elől 215/40ZR, hátul 255/40ZR gumik emberesítik. Valamint 3 küllős Momos bőrkormány teszi az NSX Type-R -t különlegesebbé elődjétől. Az NSX erőforrása maradt a jól bevált 3,2 literes V6, amelynél csak vezérlőelektronikai módosításokat hajtott végre a gyártó, így 20 lóerővel lefölözve a régi NSX -et.

Az NSX nem lesz történelem, az NSX a szabadságérzés magasabb szintjére ér

Az Ayrton Senna által is kedvelt NSX –ből 2005-ig mindössze 18000 darabot adtak el, ami nem mondható túl nagy sikernek gazdasági szempontból, nekünk NSX megszállottaknak, azonban én úgy gondolom nem baj, ha kedvencünkből nem látunk olyan túl sokat az utakon szaladgálni.



2003-ban bemutatták az NSX lehetséges utódját, a HSC -t, azonban a V6-os középmotoros utód formája és változatlan koncepciója nem nyerte el az NSX rajongótábor tetszését, így a Honda elvetette a HSC gyártósorra kerülését.



2007 januárban Deitoitban újabb NSX utódjelölt került bemutatásra (ASCC), ez a modell véleményem szerint méltó utódja lett volna a '89-ben elindult NSX sorozatnak, a potenciális közönségnek azonban nem nyerte el a tetszését az orrnehéz V10 -es.



A szaksajtó folyamatosan találgat, amit viszont biztosan tudunk a Honda vezérigazgatójától, hogy az NSX 2010-ben megjelenő utódja újra rajzasztalon van.

Kapcsolódó anyagok:

Milyen autók jöhetnek még az LS600h után?

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 25., hétfő

Ijesztő információk a cola hatásairól, mail fiókomban?

Nagyon érdekes, már-már ijesztő információkat találtam az e-mail bokszomban a minap, a colával kapcsolatban „Egy colát szeretnél, vagy inkább egy pohár vizet?” címmel.

Szomjazunk, vagy éhesek vagyunk?

Az amerikaiak 75%-a krónikusan vízhiányos ( ez vonatkozik az emberiség felére is ).Az amerikaiak 37%-ánál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel. Már csekély vízhiány is 3%-kal csökkenti az anyagcserét. A Washingtoni Egyetem felmérése szerint egy pohár víz maradandóan csökkentette a diétázók 100%-ának éhségérzetét.

A nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány. Folyamatban lévő tanulmányok kimutatják, hogy a hát- és izületi fájdalmakban szenvedők 80%-ánál naponta 8-10 pohár víz csökkenti a fájdalmakat. Már 2% folyadék-vesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál. Naponta 5 pohár víz elfogyasztása 45%-kal csökkenti a vastagbélrák veszélyét, a mellrákét 79%-kal és 50%-kal kevesebb a rizikó a hólyagrákra. Tényleg annyi vizet iszik, mint amennyi szükséges lenne?

Milyen hasznos tulajdonságait ismerjük a cola -nak?

Az USA több államában a rendőrség baleseti helyszínelői 2 gallon (kb.7 liter) cola-t visznek magukkal, hogy a baleseteknél az úttestre folyt vért azzal távolítsák el. Ha egy steak-et egy tálba tesznek, és cola -val leöntik, két nap alatt
feloldódik.



A WC-kagyló tisztítása cola -val:

Öntsön bele egy dobozos cola -t a kagylóba és hagyja ezt az igazi csodaszert … ? egy óráig hatni, utána öblítse le!

A kagyló maradéktalanul tiszta lesz, ha colát használ hozzá.

Rozsdafoltok eltávolítása egy krómozott felületről cola -val: dörzsölje be a felületet egy cola -ba áztatott alumíniumfóliával. Az autóakkumulátor pólusairól könnyedén eltávolíthatja a korróziót, ha egy doboz cola-t ráönt, figyelheti, ahogyan pezseg. Egy berozsdásodott csavart könnyen meglazíthat cola -val, ha egy pár percig egy cola -ba áztatott rongyot tesz rá. Ha kenőanyagokat akar eltávolítani egy szövetből, öntsön bele a mosógépbe a mosószer mellé egy doboz cola -t, és futtassa le a programot. A doboz cola segít a kenőanyag-maradékok eltávolításában. Eltávolítja a cola a szélvédő szennyeződéseit is.

Hasznos információ:

A cola aktív hatóanyaga a foszforsav, melynek pH-értéke 2,8. Egy
vasszöget négy nap alatt old fel. A foszforsav kioldhatja a csontokban
lévő kalciumot és hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához. A cola szirupot koncentrált formában szállító tartálykocsikat különösen korrodáló, veszélyes anyagokat jelző táblával kell ellátni.A cola -forgalmazók már 20 éve használják a teherautók motorterének tisztítására!

Szóval, mit szeretnél inkább, egy pohár vizet, vagy egy cola -t?

Ezt döntse el ki-ki a saját belátása szerint, egy biztos, hogy nem iszom több cola -t.

Kapcsolódó témák:

Testünk valóban biológiai számítógép?

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 24., vasárnap

Megdöbbentő tények a tudatalatti befolyásolásáról

Olvastam egy könyvet és úgy gondoltam, meg kell osztanom veletek ezzel kapcsolatos gondolataimat.
Ez könyv Balogh Béla- A tudatalatti tízparancsolata. Amikor az egyik ismerősömmel a tudatalattiról beszéltünk, elmondta, hogy tudatos elménk és a tudatalatti között mi a különbség.


Eredeti szakmám szerint szerkesztő-riporter vagyok, következésképpen egy negatív beállítottságot sajátítottam el, ami a tudatalattimba bevésődött. Ennek életemre vetített romboló hatásait mindaddig nem vettem észre, amíg A tudatalatti tízparancsolatát el nem olvastam. A beállítottság az a nézőpont, ahonnan szemléljük a világot és az én tudatalatti programom szerint mindig, mindenben a konfliktust igyekezett megtalálni elsőként. Általában azt látom, hogy az emberek többsége is így van ezzel.



Miért nem érdekelte az embereket eddig tudatalattijuk?

Legtöbbünk a diploma megszerzése után évente maximum egy könyvet olvas el, leggyakrabban újságból és a televízióból informálódunk a világban zajlódó eseményekről. A tudatalatti szempontjából a média azért számít negatív erőnek, mert ott csak a nézettségi-, olvasottsági indexek számítanak. Persze ezt próbálják 12-es, 16-os, 18-as logókkal korlátozni, azonban mindannyian tudjuk, hogy ez kevés ahhoz, hogy megszűrje a fiatalabb korosztályok tudatalattijában bekövetkező szennyezést.

Az embereket csak a negatív dolgok érdeklik?

2008-ban azt kell, hogy mondjam, az információs világ annyi impulzust küld az emberek felé, hogy napról napra feljebb és feljebb kerül az emberek ingerküszöbe. Ami öt-tíz évvel ezelőtt etikátlannak számított, az ma a legmélyebb részletekig főműsor időben árad a TV-ből a nézőre, a néző tudatalattijába. Inger gazdag világunkban felkeltették az igényt arra, hogy nap, mint nap fogyasztói legyünk annak az információ halmaznak, ami történik. Akkor van ezzel probléma, ha valaki nem veszi észre azt, hogy folyamatosan csak azokkal a dolgokkal foglalkozik, amiket a hírekben lát. A médiából sajnos csak olyanok, mint, lelőtte, levágta, felrobbant, lezuhant, és az egyéb félelemkeltés céljából szelektált gazdasági és politikai hírek kerülnek a fogyasztóhoz, amelyeket hangsúlyozom egy szubjektív válogatás eredményeként tárnak elénk. Mivel a tálalás nagy felhajtás effektek, monumentális látvány, feszültséget keltő zenék és helyi tudósításokkal vannak kiszínezve, ezért a tudatalattinkba ez mély nyomot hagy. Én nem a tömegtájékoztatás ellen vagyok, azonban tudnunk kell nekünk szelektálni a fontos- és kevésbé fontos információk közül, mert sajnos tudatalattink mindent eltárol. Az önfejlesztő könyvek egyre inkább ki tudják alakítani a kontrollt az emberekben afölött, hogy mi a számukra fontos információ. Éppen ezért egy ponton túl már nem csak a negatív hírek érdeklik az embereket. Lásd The Secret 2 év alatt elért népszerűségét.

Miért A tudatalatti tízparancsolata?

Balogh Béla könyvéből a médián túl számos olyan dolog kerül tudatalattink és értékrendünk perspektívájából új helyre, amelyeket addig is láttunk, csak nem vettünk észre. Így voltam ezzel én is, amíg két hétre el nem utaztunk Egyiptomba. Nem néztem TV-t és ahogy élveztük a 38-fok-, a hűsítő koktélok- és az öt csillagos szálloda nyújtotta előnyöket, nem hiányoztak a negatív információk. Tudatalattink folyamatos befolyásoltság alatt van. Amennyiben tudatosan szűrt információkat engedünk be tudatalattinkba, akkor életünk gyökeresen megváltozik. Itt arra gondolok, hogy meg kellene mindenkinek tanulnia hogyan működik agyunk tudatos-, nem tudatos- és a tudatalatti része.



A tudatalattink tudatos, megfelelő használatáról már Dr. Lozanov a hatvanas években kidolgozott technikákkal rendelkezett. Nyelvtanulásnál hagyományos magolós technikával napi húsz szó tanulható. Dr. Lozanov tudatalatti technikájának alkalmazásával már akkor napi háromezer szót tanultak meg, ami egy év után is egyszeri meghallgatással 99%-os tudást garantált. Hol van ehhez a mai oktatási rendszer?! Ezek tények, ezzel vitatkozni nem lehet. Erre lehet nagyon jó gyakorlati útmutató a könyvhöz tartozó A tudatalatti tízparancsolata CD.

Kapcsolódó témák:

Megdöbbentő technikák Brian Tracy könyvében
Olvasol, hogy tudd melyik kapszulát válaszd?

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 23., szombat

Hihetelen, hogy amíg aludtunk, egyesek teljes holdfogyatkozásban gyönyörködtek Magyarországon?

Mikor született a Hold?

A Hold és a Föld annyira közeliek és nagyságuk is annyira hasonló, hogy egy kettős bolygórendszernek is tekinthetjük őket. Ez az egyetlen ilyen alakzat a naprendszerben. Keletkezése 4,5 milliárd évvel ezelőttre tehető. Ekkor még mindössze 2,5 óra volt a Hold Föld körüli keringési ideje. Mára ez az érték 28 napra nőt.



Mennyi lesz a Hold és a Föld közötti távolság a következő időkben?

A Földhöz hasonlóan egykor a Hold is forgott saját tengelye körül, mára ez a forgás teljesen megszűnt, ezért mutatja nekünk mindig ugyanazt az oldalát. A Hold túloldalát csak az utóbbi 30 évben láthattuk,űrszondák segítségével. A Hold születésétől fogva folyamatosan távolodik a Földtől. Kezdetben a Hold-Föld távolság 2,5 földátmérő volt, mára ez tizenötszörösére változott. Évmilliók múlva ez a távolság olyan nagyra nő, hogy a Hold csak egy kis világító égitestként lesz látható a Földről. Ekkor egy földi nap 55 napig tart és egy hónap hossza is 55 napra nő, mert ennyi idő alatt járja körül a Földet, a Hold.

Mikor jöhet létre holdfogyatkozás?

A holdfogyatkozás csak teliholdkor jön létre. Ez az a jelenség, amikor a Hold és a Nap között a Föld egy vonalba esnek, következésképpen a Föld Holdra vetített árnyékát láthatjuk, illetve annak folyamatát, amikor a Hold áthalad előtte. Ezt a jelenséget nevezte el az emberiség holdfogyatkozásnak.



Milyen változatai vannak a holdfogyatkozásnak?

Penumbrális holdfogyatkozás nagyon nehezen vehető észre, részleges holdfogyatkozás szabad szemmel látható és teljes holdfogyatkozás, ami a leglátványosabb mindhárom közül. A Hold egy évben kétszer, háromszor halad át a penumbrán vagy az umbrán, ilyen esetekben fordul elő a holdfogyatkozás, amit az északi féltekéről lehet látni. A holdfogyatkozás a napfogyatkozással ellentétben nem igényel semmiféle szűrőt, szabad szemmel teljes biztonsággal nézhető. Azt nem lehet előre pontosan megjósolni, milyen sötét lesz a Hold a teljes takarás idején. A színek is nagyon változatosan a sötét szürkétől vagy barnától a vörös és a fényes narancsig. A szín és a fényesség a földi atmoszféra portartalmától függ.



Teljes holdfogyatkozás Magyarország felett!



Itthon épp a napokban 2008. február 21-én volt holfogyatkozás. Derült ég volt és teljesen jól lehetett követni a csütörtöki holdfogyatkozás fázisait hajnal 04:00 és 05:00 között. A jelenséget több százan követték országszerte. Nem mindennapi látványt volt.

Kapcsolódó témák:

Lezuhanhat az elszabadult satellit?

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 22., péntek

Milyen autók jöhetnek még az LS600h után?

Az LS600h előtt már az LS460 érkezése is nagy port kavart

Már a Lexus LS460 2007 januári debütálásánál jól látszott, hogy Moritaka Yoshida főmérnök és csapata a legfejlettebb technológiákat alkalmazta az új Lexus gyártásánál. Ez az autó újraértelmezte a luxusszedán fogalmát, így egy forradalmi előnyökkel rendelkező 21. századi autót kaphat a közönség. A Lexus törekvéseinek legfontosabb területe mindig is a biztonság volt. A legfejlettebb technológiákat alkalmazza a Lexus gyártója, hogy segítségül az LS vezetője időben értesüljön az úton előtte álló veszély közeledtéről.



Leradírozhatja a hibrid a belsőégésű motorokat?

A világ kőolajkészleteit becslés alapján állapítják meg. Mennyiségének mérője leginkább a hordó (barell). A Föld ismert „ipari” kőolajkészlete 2004-ben 143 milliárd tonna volt. Ezen belül a legnagyobb készletekkel rendelkező országok: Szaúd-Arábia 36, Irak 15,2, Kuvait 13, Egyesült Arab Emírségek 13, Irán 12, Venezuela 11,2 , Oroszország 8,2 , Amerikai Egyesült Államok 3,18 milliárd tonna. Magyarország ismert kőolaj vagyona ebben az időpontban 0,02 milliárd tonna volt. Mikor lesz vége az olajkorszaknak? Jóslatok szerint még évtizedig van olaj a földben, egyes kutatások szerint majdnem 70-80 évig, mások 30 évről beszélnek, de én már olvastam olyan tanulmányról is, ami 2021-el kimondta a kőolajkorszak végét.



Nem véletlen, hogy egyre nagyobb publicitást kap a hibrid, mint technológiai alternatíva. A hibrid az a technológia, ahol két különböző rendszert intelligensen ötvözött a gyártó, így jött létre a rendkívül hatékonyan működő Lexus ls600h. A Lexus a világon az első autógyártó, aki luxuskategóriájú hibrid autókat kínál az érdeklődőknek.



Az ls600h -ban 5000 köbcm-es V8-as benzinmotor és egy nagyteljesítményű elektromotor az, ami gondoskodik az üzemanyag takarékos erőátvitelről, minimális káros anyag kibocsájtás mellett.

Semmihez sem hasonlítható a Lexus ls600h baleset-megelőzési passzív biztonsági rendszere!

A ls600h fejlett akadályérzékelő technológiájának köszönhetően (mm-es hullámhossztartományban működő) radarja jól érzékeli az éles kontúrú tárgyakat és sztereó kamerái segítségével a Lexus ls600h az első autó, ami az embereket is észleli.



A másik világelsőség a Lexus ls600h –ban a vezetőfelügyelet technológia, amely egy kamera segítségével figyeli a vezető jellemző fejtartását és, ha a sofőr túl sokáig elfordítja a fejét, akkor aktíválja az ütközés előtti biztonsági rendszert és ha vészhelyzet állt elő, akkor fékez egyet az ls600h, vezetője figyelmének felhívása érdekében.

Világelső elemek az ls600h -ban

A 8”-os érintőképernyős multifunkciós kijelzőjével vezérelhető a navigáció, az ls600h audio elemei, klíma, megtekinhető az akkumlátorok töltöttségi szintje. Az ls600h intelligens parkoló asszisztense segítségével a vezető, amikor elmegy egy parkoló hely mellett csak hátramenetbe kell kapcsolnia az ls600h-t és computere kiszámolja, hogy az ls600h vezetője be tud-e parkolni az adott helyre.



Az ls600h az innováció netovábbja minden területen

Az ls600h része a hátsó ülésekbe épített hát és derékmasszázs és a 19 hangszórós Mark Levinson Refrence surraund rendszer, ami a világ egyik legjobb házimozi rendszereként az ls600h alapfelszereltségként található az autóban, amelyhez persze tartozik egy a tetőről lehajtható monitor is. Mondhatom nyugodtan az autógyártásról mostantól úgy kell beszélnünk, hogy autógyártás az ls600h előtt és autógyártás az ls600h után.

Kapcsolódó témák:

Az NSX nem egy autó, az NSX nem egy sportkocsi, az NSX a szabadság érzése

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 21., csütörtök

The Secret – A Titok

Nevetséges, hogy az emberek már évezredek óta ismerték az élet nagy kérdéseire a válaszokat, mégis csak kevesen éltek a Titok gyakorlati alkalmazásának lehetőségével?
2006 –ban bemutattak egy filmet: The Secret - Law of attraction (A Titok) címmel. A film bejárta a világot és emberek ezrei életét változtatja meg ma is.


A Titok miatt fogják újra írni a fizika könyveket?

A Titok című film, a vonzás törvényét helyezi objektív alá. Írók, metafizikusok,pszichológusok,quantumfizikusok, trénerek, sikeres üzletemberek, tanítók, ideológiamentes véleményén, tapasztalatain át. A Titok különlegessége, hogy az interjú alanyok (a legkülönbözőbb, egymástól teljesen független területekről érkező emberek) saját területük perspektívájából mutatják meg kutatási eredményeiket, életükből vett gyakorlati tapasztalatokon át.


A Titok sikere nagyban köszönhető olyan értékek és normák favorizálásának, mint tisztelet, hála, becsület, pozitív gondolkodás, félelemnélküliség, reményteli jövőkép és a misztikum. Ami a Titok -ból sugárzik, a nézőt olyannyira magával ragadja, hogy első látásra fel sem tudja dolgozni az információhalmazt. Olyan törvényeket ismertet meg a nézővel, amelyekről a fizika órákon az ellenkezőjét állítják még ma is a hagyományőrzők.

Mások is írtak a titokról?

Érdekes! Többedszeri megntekintés után már máshová kerültek a hangsúlyok, könnyebben át tudtam ültetni saját életembe a vonzás törvényének alkalmazását.
Korábban olvastam a témában könyveket, mint Lynn Grabhorn - Vonzás Hatalma, Esther és Jerry Hicks – Kérd és megadatik! azonban a beállítottságom javulására leginkább a Titok volt a legjelentősebb hatással. Nagyon tetszik, hogy minden interjú alany pozitív kisugárzású, jellemes ember, persze ezen megállapításomnak olyan előzményei voltak, mint Jack Canfield – Erőleves a léleknek és John Gray – A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek című könyvek olvasása.



A Titok formai elemei felrázzák a nézőt

A Titok nézőjének egy percig sem lankad a figyelme, mivel egy információ gazdag (képi illusztrációk, digitális effektek, nagy totálok, színes alázene, gyönyörű helyszínek) egy újhullámos 21. századi riportfilmet ismerhet fel benne, amiért köszönet a Titok forgatókönyvírójának és rendezőjének. A házimozi kedvelőknek jelzem, nem titok, hogy a Titok mozira készült (nagy totálok, hangeffektek, dolby s.) Mindez egy riportfilmben. :D





Miért olyan népszerű megjelenése után két évvel is a Titok?

A film több szálon fut, ebből az egyiken megtudhatjuk hogyan építették be életükbe a Titok gyakorlati elemeit a régi korok nagy gondolkodói, feltalálói, olyanok mint Albert Einstein, Ralph Waldo Emerson, Winston Churchill.Ehhez hasonló felismeréseket a Shambhala titkában olvastam.



A Titok az egész világon végigsöpört, már a megjelenés évében. A média Magyarországon is szerepet játszott a Secret népszerűsítésében, azonban azt látom, hogy a Titokkal kapcsolatos fórumok, blog-ok és a fun club-ok egyre több ember érdeklődését keltik fel, mivel ezek a helyek azok, ahol olvashatunk a Titok alkalmazói életében végbemenő változásokról és ez az az erő, ami nem csak szinten tartja, hanem emeli az iránta tanusított érdeklődést. Jó érzés látni, hogy a Titok nem csupán egy téma egy magazinműsorban, ami nagy reklámértékkel bír és horderejéből adódóan többen profitálhatnak belőle. A Titok az a törvény, amit mindenkinek ismernie kell, amit már az általános iskolában tanítani kellene.



A Titok sokáig rejtve volt, de ma már mindenki hozzáférhet és a benne rejlő erőket a saját javára fordíthatja. A Titok elérte a kritikus tömeget, amely egy kis hógolyóból egy, az utazósebességét is már túllépett komoly lavinává nőtt két év alatt.

Kapcsolódó témák:

Emberek ezrei ismerik meg a rejtélyt, amit Shambhala titka tartogat
Mennyei prófécia TV premier
Gyermekünk személyisége, saját kiegyensúlyozottságunkon múlhat?
Célkeresztben egy megdöbbentő kutatás végeredménye

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

Lezuhanhat az elszabadult satellit?

Január végén még Magyarország is veszélyeztetett területnek számított a zuhanó satellit szempontjából, mára politikai vita alapja lett. Kedd este egy nem mindennapi látvány részesei lehettünk, amikor szabad szemmel láthattuk, ahogy Budapest felett felbukkant a délnyugati irányból érkező zuhanó satellit. Néhány napja Oroszország bejelentette, hogy nem a lelövés a legjobb alternatíva, az amerikai űrhivatal azonban bejelentette, hogy biztosan lelövi a zuhanó satellitet.

Bárki számára szabad szemmel is látható volt a zuhanó satellit 2008. február 19-én kedden Budapest felett. Az 1,3 tonnás zuhanó kémműhold elég nagy és már alacsony pályán mozog. A zuhanó satellit 18 óra 17 perckor bukkant fel dél-délnyugat irányban 10 fok magasságban, a legmagasabban 18 óra 19 perc 9 másodperckor volt délkeleti irányban 40 fok magasságban. majd 18 óra 19 perc 47 másodperckor tűnt el keleti irányban 30 fok magasságban.


"A műhold az Egyenlítővel 58 fokos szöget bezáró pályán kering, ez megváltozhatatlan, és nem is fog megváltozni. Ez azt jelenti, hogy a pálya az északi szélesség 58. foka, és a déli szélesség 58. foka között, az összes terület felett átmegy, tehát ezen zónán belül bárhol lezuhanhat. Ez azt jelenti, hogy a Föld lakott területeinek döntő többsége ezen belül van, mondjuk Európából a legészakabban fekvő részek, Skandinávia és Izland már biztonságban vannak, a többi rész potenciálisan veszélyeztetve van" - mondta. "Persze azt is tudjuk, hogy ebben a zónában ott van a Szahara, egy csomó más sivatag és rengeteg óceán, így nyilván nagy a valószínűsége annak, hogy lakatlan területre csapódik be a zuhanó satellit, de kizárni nem lehet azt, hogy esetleg lakott vagy sűrűn lakott területre esik" - mondta Both Előd a Magyar Űrkutatási Iroda Igazgatója január végén.


A műhold földet érésének pontos helyszínének meghatározása kérdéseket vet fel. A hét végén Oroszország bírálta az amerikai tervet, mondván, hogy az tulajdonképpen az amerikai rakétaelhárító rendszer tesztje, és - mint a moszkvai védelmi minisztérium közleményében fogalmazott a lelővési kísérlet is - "Washingtonnak arról a szándékáról tanúskodik, hogy kiterjeszti a világűrbe a fegyverkezési versenyt". Kína szintén aggodalmát hangoztatta a zuhanó satellit tervezett lelövése miatt.

Az amerikai űrhivatal azonban bejelentette, hogy biztosan lelövi a zuhanó satellitet. Az amerikai űrhivatal szerint a legbiztonságosabb megoldás, ha rakétával semmisítik meg a zuhanó satellitet, ezzel elkerülhető, hogy a felrobbantott satellit nagyobb darabjai lakott területen katasztrófát okozzanak.

Érdekesség, hogy ilyen esetben még a szárazföld felett semmisítik meg a zuhanó objektumot, mert annak tovább repülő darabjai még 1000 kilométereket tesznek meg, míg a földre ill. az óceánba zuhannak.
Egy amerikai hadihajóról indított rakétával tervezik megsemmisíteni a zuhanó satellitet még azelőtt, hogy elérné a Föld légkörét. Az első lelövési kísérletet csütörtökre tervezik, annak esetleges sikertelensége esetén is még több nap marad egy újabb próbálkozás előkészítésére - jelentette a CNN.
A Heavens Above amerikai internetes oldalról megtudhatjuk, hogy a Föld mely pontja felett, hány órakor halad át a zuhanó műhold. Budapesten február 19-én, kedden például nem sokkal este negyed hét után nem egészen három percig láthattuk a zuhanó satellitet.

Kapcsolódó témák:

Hihetelen, hogy amíg aludtunk, egyesek teljes holdfogyatkozásban gyönyörködtek Magyarországon?

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 18., hétfő

Miért félnek 2008-tól az átlagfelhasználótól a nagy cégek?

Egy világszerte elismert cég rangsorolása szerint az internettel attól sokkal több embernek lehetösége van arra, hogy munkanap nélkül szabadon élvezze hétköznapjatit,
mint azt gondolhatnánk.




Körülbelül 3 éve kezdtek el beszélni egy forradalomról, amit úgy hívnak, hogy web 2.0
.Erre az átlag felhasználó nem biztos hogy felfigyelt mert, nem tudta, hogy maga is részese a folyamatnak. Ha megvizsgáljuk, az interneten közösségi oldalak (pl: myspace.com, facebook.com, youtube.com, iwiw.hu stb.) látogatottsági indexeit, akkor egyet érthetünk azzal a megállapítással, hogy ezek a leglátogatottabb oldalak (lsd: www.alexa.com) , következésképpen az átlagfelhasználók előnyben vannak más weboldaltulajdonosokkal szemben.
Az internet az a kommunikációs intézmény,amivel nem tudja felvenni a versenyt a média elavult, lassú, költséges és csak a nézettségi indexen alapuló szerkezete.
Az 1 millió Ft/másodperc reklámsugárzás helyett itt van az internet, mely üzemeltetési költsége az imént említettekhez képest szinte nulla, kiterjedése globális, használata nincs időhöz kötve és a témák száma végtelen.


A nagy cégek félelme az, hogy hatalmas profittól esnek el, mert ma már az átlagfelhasználó egy internet csatlakozással nagyobb hatásfokú eszközökkel rendelkezhet, amelyekhez hasonlót eddig csak a média tudott biztosítani.

"A trend olyan irány, amelyet sok fogyasztó, a fogyasztók vezetö rétege követ -piac általános irányvonala " /" The Popcorn Report", Faith popcorn/

Jó példa Japán, ahol ha valaki otthonról interneten megrendeli Toyotáját és házhoz szállítják, egy teljesen hétköznapi dolognak számít. Nemzetközi kutatók szerint nem csak Japán az, ahol ilyen irányba haladnak a folyamatok. Az hogy az interneten ma már bárki híres lehet egy webkamera segítségével tény, és az is ismeretes, hogy sokan vannak akik, az arcukat vállalva ismertek lettek esetenként még le is járatták magukat és egy dollárt sem kerestek vele.

A web 2.0 eszköztárának tudatos alkalmazásával hatalmas lehetőségeket kaphat az átlagffelhasználó, ha képes felismerni az internet és a kezében lévő eszköz értékét.

Kapcsolódó témák:

Hihetetlennek tűnik, hogy az emberiség 95%-a nem azzal tölti munkanapjait, amivel igazán szeretné?
Felválthatja a drága betonkomplexumok szürke irodáit az otthoni munka lehetősége?
Gyermekünk személyisége saját kiegyensúlyozottságunkon múlik?

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 15., péntek

A CDJ-400 a DJ-k által megálmodott tökéletes lemezjátszó

A pioneer bemutatta a világhírű CDJ sorozat legújabb cd játszóját a CDJ-400 –ast.

A CDJ-400 különlegessége, hogy tervezését gyakorlati szakemberekre, DJ-kre bízták, akik a tervezésnél a Pioneer CDJ-1000 előnyeit vették alapul. Már megjelenése előtt kategóriája legjobbjaként emlegették, miután kipróbáltam éreztem, hogy ez valami más, nyugodtan mondhatom, hogy a CDJ-400, a digitális világ új generációjának első darabja.
A CDJ-400 a lehetőségek tárházát kínálja az 21. század DJ-inek.

A CDJ-400 tartalmaz 3 scratch effektet és loop divide funkciót. Digitálisan minden gomb képes midi adatot küldeni az USB-n keresztül.
Pozitívum a CDJ-400 -ban, hogy az USB csatlakozó ajzat lehetőséget ad arra a DJ -nek, hogy külső merevlemezes meghajtóról, pendrive –ról vagy bármilyen USB eszközről játsza az mp3-kat. Az USB kimeneten digitálisan minden gomb és slider tud midi adatot küldeni így a CDJ-400 segítségével a dj szoftverek is vezérelhetők. A CDJ-400 7x5 pont mátrixos kijelzőjének könnyedén kezelhető felülete segít a file-ok és a mappák közti lépegetésben.



a CDJ-400 jogtárcsája

Individuel elemek a CDJ-400 –on : az új pioneer megvilágított jogtárcsát
kapott, ahol 6 féle megvilágítás közül választhatunk, amit még a tervezők egy felülettel fejeltek meg, ahová tulajdonosa saját képet vagy logóját helyezheti.



CDJ-400 USB csatlakozó

A CDJ-400 tetején található USB csatlakozó a feledés ködébe burkolja az írott cd hosszú és a memóriakártyák rövid korszakát .



CDJ-400 hátlap


Kísértetiesen hasonló méretek és elrendezés, mintha csak a „100-as pajó-t” látnánk, amikor szemrevételezzük a CDJ-400 hátulját


CDJ-400 legfontosabb funkciói:

- beat loop, hot loop funkció
- jog break effektek (jet, wah, roll)
- scratch jog effektek vinyl módban(bubble, trans, wah)
- lökésbiztos memória ***
- digitális kimenet
- visszafelé játszás
- master tempo
- folytatás funkció attól a ponttól, amikor kivettük a lemezt
- szöveges üzemmód, ami cd text és a tag –ek megjelenítését teszi
lehetővé

Miután kipróbáltam úgy érzem, hogy a jelenleg piacon lévő lemezjátszók közül a CDJ-400 lett a legjobb az ár-értékversenyben. Webáruházakban már 152 000 forintért hozzá lehet jutni, amihez hasonló nem található a piacon, már ami a CDJ-400 minőségét és szolgáltatásait illeti.

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 11., hétfő

A Munkanap nélkül szabadon csapat farsangi karneválja

2008 legjobb farsangi bulija
a Munkanap Nélkül Szabadon csapatával
a Radisson SAS -ban




Farsangi bulit tartottunk a hétvégén a Bükfürdői Radisson SAS***** Hotelben.
Egy jó csapat, egy kiforrott oktatási szisztéma és egy 5 csillagos helyszín volt az, ami a hétvégén garantálta a Munkanap Nélkül Szabadon csapata farsangi rendezvényének eredményességét.

Téma : A Rendszer használatának hogyanjai a feladatok, új módszerek és a folyamatosan szélesedő eszközpark használata a gyakorlatban.

http://www.youtube.com/watch?v=lLn9KRfPDxw

Helyszín : Felfigyeltünk egy szállodára, amely „Magyarország legjobb Wellness
szállodájaként emlegetett hotel” 208 Klasszikus, Retro és Csili stílusban berendezett
szobáival, mediterrán és nemzetközi étteremmel, Wellness és Piano bárral, Golf Pubbal, egyedülálló Wellness és SPA központtal, golfpályával, valamint korszerű konferenciatermekkel.

http://www.youtube.com/watch?v=lLn9KRfPDxw

Buli: Fergeteges parádé, kreatív jelmezek, a magyar breaktánc elitje, egy buli zenekar és retro dj az örökzöldekkel.
Többen elmondták, hogy a Munkanap nélkül szabadon csapatának eddigi legjobb képzésének álcázott farsangi bulija volt ez, amivel én is egyetértek. A Munkanap Nélkül Szabadon csapata egy felejthetetlen hétvége élményeivel gazdagodva tért haza, farsangi rendezvényéről tegnap este.

http://www.youtube.com/watch?v=lLn9KRfPDxw

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 5., kedd

Hihetetlen történet egy szén-monoxidmérgezést szenvedett emberről

Hazánkban évente 70-80 ember esik áldozatául szén-monoxidmérgezésnek.
Találkoztam egy a témában jártas szerencsés szakemberrel. Úgy gondoltam megosztom veletek azokat a megdöbbentő tanácsokat, amelyek mindenki számára hasznosak lehetnek a szén-monoxid mérgezés elkerülése érdekében.


Az egész még 2002-ben egy téli estén kezdődött, amikor még nem sokat tudtam a szén-monoxid emberre kifejtett hatásairól. Haza értem munkából, a feleségem és a barátnője épp neki láttak a vacsora elkészítésének, amikor én nem éreztem túl jól magam és lepihentem egy kicsit. Nem sokkal ez után a feleségem ijedten ébresztett, hogy a barátnője elájult és segítsek, majd ő is összeesett. Kikeltem az ágyból, elestem és még nem gondoltam, hogy mindannyian szén-monoxidmérgezést kaptunk.
Annyira mozgásképtelenné váltam, hogy az erkély ajtóig sem tudtam elvánszorogni, azonban a tudatom a helyén volt és szerencsémre a telefon közel volt hozzám és szóltam a szomszédnak, hogy jöjjön át. Így élhettük túl a szén-monoxidmérgezést!

Ezután házunkban a Fővárosi Gázművek méréseket végzett a saját berendezéseivel, amelyekből nem mutattak ki szén-monoxidszivárgást. Ekkor Kanadából kaptam egy bevizsgált szén-monoxidjelző berendezést, amely azonnal mutatta a szén-monoxid jelenlétét, ami a fali kazánból áramlott be a lakásunkba.



szén-monoxid érzékelő

Ezek után mögé néztem a dolognak és két, mindenki számára FONTOS hibát ismertem fel, amit nem szabályoznak az előírások!

Amikor valakinek a házában a lakótérben olyan fali kazán van, ami kéményes füstgázelvezetéssel van ellátva ott kötelező az adott helység más helységekbe nyíló nyílászáróit (fürdőszobaajtó, folyosóajtó stb.) szellőzőráccsal ellátni. Ha ez az ajtó esetlegesen a konyhába nyílik és az ott lévő páraelszívót bekapcsolják, akkor előfordulhat, hogy a páraelszívó visszaszívja a szomszédos helység kéményből a lehűlt füstgázt, amelyben a tökéletlen égés következtében szén-monoxid van. Ellenben a kazángyártók állításával ilyenkor a készülék szén-monoxid érzékelője sajnos nem kapcsolja ki a berendezést, mivel az csak a 110 fokos szén-monoxidot képes érzékelni.
Így néhány óra alatt telítődhet a lakás szén-monoxiddal.
Megoldás lehet újonnan épülő házaknál már a tervezésénél egy olyan kazánházat kiépíteni, ami kizárólag udvar felőli bejárattal rendelkezik és ahonnan a ház lakó helységeibe nem nyílik ajtó. Ez ma már előírás!
Meglévő épületeknél olyan esetekben, amelyeknél már nincs lehetőség átalakításokra csak
a figyelmünkre (szellőztessünk, amikor fűtési szezonban bekapcsoljuk a páraelszívót)
és a bevizsgált jó minőségű szén-monoxidérzékelőkre hagyatkozhatunk.

Fontos megemlíteni azon szén-monoxid mérgezéses eseteket is, amelyek előtt a régi ház rosszul záródó nyílászáróit kicserélték!





bevizsgált légbeeresztő berendezés


Ilyen esetekben történik a legtöbb baleset, ha nem megfelelő a lakáson belül felszerelt füstgáz elvezetésű gázkészülék állapota és a szén-monoxid bent marad a lakótérben. Az új nyílászárók hermetikusan zárnak így néhány óra alatt telítődhet a lakótér szén-monoxiddal. Fontos, hogy szellőztetéssel, bevizsgált légbeeresztő berendezéssel, jó minőségű szén-monoxidjelző készülékkel valamint az időszaki karbantartás elvégzésével mind két esetben elkerülhető a szén-monoxid mérgezés veszélye.

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com

2008. február 1., péntek

Célkeresztben egy kutatás megdöbbentő végeredménye a célokról!



A hétvégén a Hotel Dominában részt vettem egy egész napos tréningen, ahol a cél a célállítás gyakorlatának elsajátítása volt. A képzés alatt Mátrai Szilárd és Bak Zsuzsanna szervezőknek köszönhetően rengeteget fejlődtünk.

Miért fontos a célállítás?

Önmagukban az emberek a célok kapcsán leggyakrabban a bukott céljaikra gondolnak. Talán ez azokból a sztereotíp gondolkodásmintákból eredeztethető, amelyeket a kishitű hangadók ismételnek olyanok mint - megmondtam, hogy ez neked túl nagy falat vagy – nehogy már azt gondold, hogy …. Az információs korszakban élünk, ahol nagyon sok impulzus ér bennünket, futurológusok számításai szerint 2006 januártól 2009 év végéig megháromszorozódik a körülöttünk lévő információs káosz mérete! Ahhoz, hogy ne vesszünk el a rohanó világ és az email-ek tengerében fontos, hogy konkrét célokat állítsunk!

Mire számíthat az, aki időt tölt a céljaival?

1953-ban a Yale egyetemen végeztek egy kutatást, amelyben egyetemistákat kérdeztek meg a célok kapcsán. A megkérdezettek 60 %-a nem tudta, mi lesz 27%-a azt mondta, hogy majd lesz háza autója, megházasodik lesznek gyerekek. A fennmaradó 3 % a célok kérdésre konkrét, dátummal egybekötött és cselekvéstervvel ellátott írott célokkal rendelkezett.
20 év múlva visszakeresve a vizsgált csoportot megdöbbentő eredményre jutottak. A megkérdezettek azon 3%-a, akik konkrét célokat állítottak messzebbre jutottak és többet kerestek, mint a fennmaradó 97 %. Olvasva ezt az eredményt én úgy döntöttem, nekem megéri időt töltenem a céljaimmal.

Nevetségesnek tűnhet, de nem biztos, hogy az eddigi célod a valós célod volt!

A témában kutató szakemberek azt is megállapították, hogy fontos a célok, amiket állítunk valódi célok legyenek. Rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy meg legyen bennünk az égető vágy érzése az elérendő cél kapcsán. Konkrétan itt arra gondolnak a kutatók, amikor valaki egy álcélt ér el, akkor jön rá, hogy az adott cél elérése nem adja meg a várt örömöt és lehet hogy éveket dolgozott érte. Ahhoz, azonban hogy meg tudjuk mi is a valódi célunk meg kell tennünk néhány gyakorlati lépést. Nekem az egész képzésben ezek a technikák tetszettek a legjobban, hiszen itt tisztulnak le a valódi célok közül azok, amelyek igazán fontosak számunkra!

Mi az, ami segít?

Pozitív hatással tudunk lenni céljaink megvalósulására, amikor az adott célt pl. egy autót gyakran látunk magunk előtt, mondjuk a szobánk falán. Ezt az érzést fokozhatjuk azzal, amikor egyéb érzékszerveinken keresztül is kapcsolatba kerülünk kitűzött célunkkal. Az autós példánál maradva érdemes felkeresni egy autókereskedést beülni, megszagolni az illatát megtapintani a bőrkárpitot és elvinni egy próbakörre persze csak akkor, ha a tulajdonos megengedi.

Ha szeretnél a célállítást segítő technikákról olvasni ajánlom neked Keith Ellis - Csodalámpa című könyvét, amely szerintem a célokról írt egyik legzseniálisabb gyakorlati útmutató.

Gólya Gergely
www.munkanapnelkulszabadon.com